onsdag 20. juli 2011

Sunnere livsstil

Jeg jobber med å få en sunnere livsstil, det er utrolig vanskelig og motivasjonen er ufattelig varierende. Så derfor begynner jeg sakte men sikkert, slik at jeg ikke skal bli overvelmet i begynnelsen. Da vet jeg at jeg fort kan gå lei, samt at kroppen ikke får tilvendt seg mer trening og annerledes kosthold.

Jeg har begynt med å drikke masse vann, har alltid vannflasker i kjøleskapet, på jobb og i vesken rett og slett hvor enn jeg er.

Vann holder deg friskere!

Vann er livsviktig. Hvorfor drikke vann?
10 gode grunner til at det er viktig å drikke mye vann:

Kroppen består av ca. 2/3 vann. For å erstatte væsketapet trenger kroppen daglig minst 2,5 liter vann ved et normalt aktivitetsnivå, uavhengig av tørstfølelse. Dette kommer av at tørsten er en ustabil indikator på væskebehov. Noen føler behov for å drikke mye, mens andre knapt kjenner tørste. Du mister yteevne før du føler tørste, derfor er det lurt å legge seg til vanen å drikke jevnt hele dagen.

Ved fysisk aktivitet øker væskebehovet drastisk. Det er derfor viktig å drikke mye vann før, under og etter trening. Når du trener bør du minst drikke 2-3 dl vann hvert 20. minutt. Riktig væskebalanse bidrar også til å redusere melkesyreproduksjonen i musklene, slik at du kan yte enda mer. Et væsketap på 5% av kroppsvekten din kan redusere prestasjonsevnen til det halve. Kaldt vann er det beste for deg som trener. Kalde drikker absorberes raskere fra magen og bidrar til å senke kroppstemperaturen (unntak: varme drikker ved trening i sterk kulde).

Kaffe, te og alkohol er alle vanndrivende; dvs de får kroppen til å kvitte seg med vann. Dette har en uttørrende effekt på huden. Når du drikker noen av disse er det derfor et godt råd å drikke minst dobbel menge vann i tillegg.

Hvis du ofte er plaget av hodepine bør du drikke mer vann. Væskemangel er nemlig en vanlig grunn til både hodepine, nedsatt konsentrasjon, slapphet og illebefinnende. Det å drikke vann kan forebygge slike ubehag.

Vann styrer alle de kjemiske prosessene i kroppen. Det reparerer, vedlikeholder og fornyer celler. Vann løser opp og frakter næringsstoffer og oksygen rundt i kroppen og fjerner avfallsstoffer fra cellene. Vann bryter ned fett og regulerer kroppstemperaturen. Kroppens væskebalanse bør holdes så konstant som mulig. Store væsketap gjør at konsentrasjonen av ulike emner i blodet forandres og en del prosesser forstyrres. Det blir bl.a. vanskeligere for kroppen å utnytte næringsstoffene og nyrenes funksjon reduseres.

Kroppens ytre organer har også godt av mye vann. Huden blir mer elastisk og ser og kjennes bedre ut, håret blir blankere og mindre tørt, og neglene blankere og mindre flisete.

Vann er bra når du slanker deg; det fyller opp magen og gir metthetsfølelse.

Drikk mye vann når du er syk. Uttørking forsinker helbredelsesprosessen.

Ved å drikke mye vann motvirker du forstoppelse av fordøyelsen.

Friskt, rent vann bidrar til økt fysisk og psykisk velvære.

Om jeg føler meg litt sjesken så spiser jeg gulerøtter istedenfor sjokolade, chips eller hva jeg nå måtte ønske.


Den oransje grønnsaken er rik på betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen vår. Vitaminet er viktig for synet og huden, samtidig som det er med på å styre vekst og utvikling.
Når du spiser gulrøtter, får du også i deg viktige stoffer som kalium, folinsyre, jern, karoten, magnesium og kopper. Derfor jeg alltid blir så brun! :)
Og spiser du gulrøtter hyppig, kan dette være med på å senke blodets kolesterolnivå, som igjen forhindrer fettavleiringer på arterieveggene.
Den populære rotfrukten kan også redusere faren for blodforgiftning og den bekjemper aktiviteten til listeria- og salmonellabakterier.
Gulrot er en svært fleksibel grønnsak og den kan spises enten rå eller kokt. Du bør skrelle den, slik at du får fjernet rester av insektmidler og kunstgjødsel som sitter på skallet. Eller du kan kjøpe organiske gulrøtter, som er fri for gjødsel.
Rå gulrot er utmerket som et lite mellommåltid, eller som tilskudd i matpakken. Dessuten er raspet, rå gulrot deilig til fiskekaker og stekt fisk.
Den kokte gulroten passer til de fleste kjøtt- og fiskeretter, og grønnsaken kan brukes i supper, gryter, stuinger og wok.
Gulrot kan også brukes i bakingen - både i brød og i kaker.

Gulerøtter er dessuten kjempegodt, jeg pleier å spise det rundt så tar jeg stilken inni tilslutt for den smaker kjempegodt! :)

4 kommentarer:

  1. Leste denne idag, og tror det ligger mye i det:

    http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.7718706

    SvarSlett
  2. Irriterer meg skikkelig over "tørste" jenter på lesesalen :P

    SvarSlett